1. Ana Sayfa
  2. Cilt Bakımı

Güneş Lekesi Nedir? Nasıl Geçer?

Güneş Lekesi Nedir? Nasıl Geçer?
Güneş Lekesi Nedir
0

Güneş Lekesi Nedir

Güneş Lekesi Nedir : Deride güneş lekesi, genellikle koyu tenli kişilerde görülür. Koyu tenli kişilerde güneş ışınlarına bağlı olarak koyu kahverengi lekeler ortaya çıkabilir. Genellikle alın, yanak, üst dudak bölgesi, burun, çene ve boyun gibi bölümlerde güneş lekesi meydana gelebilir. Güneşe en çok maruz kalan bölgelerde güneş lekesi ile karşılaşmamak için yapılması gereken bazı uygulamalar bulunmaktadır. Bununla birlikte çok dikkat etmenize rağmen, vücudun çeşitli yerlerinde güneş lekesi oluşmuşsa bu durumda bu tür lekeleri geçirmek için yapılması gereken işlemlere başvurabilirsiniz.

Güneş Lekesi Nedir
Güneş Lekesi Nedir

Güneş Lekesi Nasıl Oluşur?

Güneş lekesi oluşumu, sadece tek bir sebepten meydana gelmez. Güneş lekesi oluşumunda öne çıkan bazı sebepler vardır. Kişinin cildinde kahverengi lekeler olarak görülen güneş lekesi temelde genetik yatkınlık ve ultraviyole güneş ışınları yüzünden meydana gelir. Ultraviyole güneş ışınları, gözle görülemeyen zararlı güneş ışınları olarak bilinir. Uzun süre güneş altında kalan ve zararlı ışınlara maruz kalan kişilerde çeşitli sebeplerden dolayı güneş lekesi meydana gelebilir. Güneş lekesi oluşumuna neden olan sebeplerden bazıları şunlardır:

  • Genetik faktörler
  • Zararlı güneş ışınlarına maruz kalmak
  • Gebelik
  • Doğum kontrol ilaçlarının kötü kullanımı
  • Bazı kozmetik ürünler
  • Guatr hastalığı
  • İlaçlar

Güneş ışınları, bu tür lekelerin sadece oluşmasına neden olmakla kalmaz aynı zamanda ciltte görülen lekelerin yayılmasına da sebep olabilir. Bununla birlikte güneş ışınları oluşmuş lekelerin üzerinde karartıcı etki ile lekelerin artışına sebep olur.

Güneş Lekesi Nasıl Oluşur
Güneş Lekesi Nasıl Oluşur

Gebelikte Güneş Lekesi

Hamilelikte güneş lekesi sorunu pek çok kadının yaşadığı sorunlardan biridir. Pigmentasyon olarak da adlandırılan lekeler, gebelik döneminde çıktığı zaman tecrübeli kişiler tarafından gebelik maskesi olarak adlandırılır. Zamanında tedavi edilmeyen gebelik maskesi, ne yazık ki kalıcı olur. Bu yüzden kendiliğinden iyileşme etkisi göstermeyen pigmentasyon şikayeti olan hastalar, bu lekelerin basit güneş lekeleri olup olmadığı konusuna dikkat etmelidir. Dermatolog ve cildiye uzmanları sayesinde güneş lekelerinin hangi sebeple ortaya çıktığı konusunda ve bu lekelerin tedavisinde etkili bilgilere ulaşılabilir.

Güneş Lekesi Nasıl Geçer?

Güneş lekesi tedavisi için uzmanların görüşüne önem vermek gerekir. Doktor tarafından özel bir ışık olarak kullanılan wood ışığı sayesinde güneş lekeleri ayırt edilebilir. Güneş lekesinin derinin hangi katmanında yer aldığını en iyi şekilde tespit edebilmek için wood ışığına ihtiyaç duyulur. Güneş lekesinin derecesini değerlendiren uzmanlar, daha sonra elde ettikleri sonuca göre tedavi yöntemleri uygulayabilmektedir.

Güneş lekesinin tedavi süresi genellikle uzun sürmektedir. Gebelik ve lohusalık döneminde güneş koruma kremleri ve losyonları ile tedavi yapılabilir. Genel uygulamalarda güneşin zararlı ışınlarından kaçınmak ve kozmetik ürün ve güneş duyarlılığı yapılacak ilaçlar sınırlandırılmalıdır. Güneşten koruyucu ürünler doktorun önerdiği en az 15 faktörlü güneş kremlerinden oluşmalıdır. Ayrıca bu yöntemler sayesinde cilt yaşlanma belirtilerini geciktirme işlemi sağlayabiliriz.

Güneş Lekesi Tedavi Yöntemleri

Güneş lekesi tedavi uygulamaları sırasında her hasta için farklı bir tedavi yöntemi uygulanabilir. Güneş lekesi tedavilerinde hidrokinon, treitnoin, azeleik asit ve kojik asit içeren ürünler sık sık kullanılır. Bu ürünler güneş lekesinin derinin katmanlarından kısa sürede ayrışmasını sağlayan önemli ekipmanlardır. Genel anlamda güneş lekesi tedavilerinde hastanın mevcut durumu kontrol edildikten sonra şu tedavi yöntemlerinden biri uygulanır:

  • Kimyasal soyucularla güneş lekesi tedavisi
  • Kimyasal peeling
  • Krioterapi ile dondurma uygulaması
  • Lazer ile güneş lekesi tedavisi

Krioterapi olarak bilinen dondurma tedavisi; likid nitrojen veya karbondioksit karı ile işleme alınan en etkili uygulamalardan biridir. Güneş lekesini azaltan bu uygulamada seans sayısı hastanın mevcut durumuna göre değişiklik gösterir. Ayrıca kimyasal peeling uygulamalarında deride kızarıklık, kabuklanma ve hassasiyet gibi yan etkiler görülebilmektedir.

Lazerli Güneş Lekesi Tedavisi

Güneş lekesi lazer tedavi uygulaması, özellikle son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte oldukça popülerdir. IPL ad verilen cihazlar sayesinde lazer uygulaması sorunsuz biçimde uygulanabilir. Melanin pigmenti içeren deri hücrelerini yakarak derinin üst katmanının soyulması sağlanır. Hücreler tekrardan yenilendiğinde güneş lekesi bulunan yerdeki pigmentasyon giderilir ve yeni hücre oluşur.

Lazer tedavi uygulamalarında kişide kaşıntı, ağrı ve yanma gibi basit yan etkiler görülebilir. Kimi hastalarda güneş lekesi seviyesi çok yüksek olduğu için tedavi sırasında lazer ile kimyasal peeling birlikte uygulanmalıdır. Güneş lekesi nedir hakkında merak ettiğiniz tüm detaylı bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz..

Güneş lekeleri geçer mi?

GÜNEŞ LEKELERİ KALICI MIDIR? Güneş lekesi nedir Güneş lekeleri cildimize renk veren melanin hücrelerinin sayıca fazlalığından kaynaklanmaktadır. Leke olan bölgelerde hücre sayısında artış bulunmaktadır. Bu yüzden tedavi edilmediği müddetçe lekeler kalıcıdır.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorum Yap